Έξι απλές και οικονομικές μέθοδοι προώθησης ιστοσελίδας

Το SEO είναι συνήθως περίπλοκο και ακριβό… αλλά όχι πάντα.

Όποιος έχει ιστοσελίδα για την επιχείρηση του ή ακόμη και για κάποιο προσωπικό blog ή χόμπι του, θα έχει σίγουρα συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται και κάποια προώθηση ή διαφήμιση για να αποκτήσει επισκέπτες. Μία ιστοσελίδα στις μέρες μας δεν είναι παρά μία μικρή σταγόνα στον απέραντο ωκεανό που είναι το διαδίκτυο. Αν μία ιστοσελίδα δεν έχει την κατάλληλη προώθηση, τότε είναι απλά σα να μην υπάρχει. Υπάρχουν όμως πολλοί και διάφοροι λόγοι για τους οποίους πολλές επιχειρήσεις απλά αποφεύγουν την προώθηση της ιστοσελίδας τους ή απλά διστάζουν να προχωρήσουν σε κάποιες σχετικές ενέργειες.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο μία επιχείρηση διστάζει να προχωρήσει σε προώθηση του site της είναι το γεγονός ότι ανησυχούν ότι η διαδικασία θα τους κοστίσει πολύ τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Είναι αλήθεια ότι η κατασκευή μίας αξιοπρεπούς ιστοσελίδας επιχείρησης είναι κάτι που μόνο φθηνό δεν είναι πια, οπότε πολλές επιχειρήσεις δεν θέλουν κι ένα επιπλέον έξοδο ή απλά δεν έχουν άμεσα την οικονομική δυνατότητα για να το κάνουν.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιες μέθοδοι marketing ιστοσελίδων μπορεί όντως να αποδειχθούν ακριβές και κοστοβόρες, ωστόσο το κόστος τους είναι ανάλογο της αποτελεσματικότητας τους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πιο απλές και οικονομικές τεχνικές οι οποίες μπορεί να αποφέρουν αρκετά καλά αποτελέσματα και στην ουσία να «στρώσουν τον δρόμο» για τις πιο πολύπλοκες και ακριβές τεχνικές. Τα κυριότερο είναι ότι για τις περισσότερες από αυτές τις τεχνικές δεν χρειάζεται να έχετε ειδικές γνώσεις για να τις σχεδιάσετε και να τις εφαρμόσετε. Ας δούμε τις καλύτερες από αυτές! Αυτό το οποίο δε θα πρέπει να ξεχνάμε όμως, είναι ότι η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων φέρνει με διαφορά τα καλύτερα αποτελέσματα σε μια ιστοσελίδα από όλες τις πλευρές.

Γραφτείτε στους τοπικούς καταλόγους

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά υπάρχουν sites τα οποία λειτουργούν ως κατάλογοι επιχειρήσεων. Τα εν λόγω sites λοιπόν συχνά αποτελούν πηγή πληροφοριών για τις μηχανές αναζήτησης όταν κάποιος ψάχνει για μία επιχείρηση σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Φροντίστε λοιπόν να βρείτε τέτοιους καταλόγους επιχειρήσεων – μπορείτε να ξεκινήσετε με την ηλεκτρονική εκδοχή του γνωστού σε όλους μας Χρυσού Οδηγού – και να κάνετε την εγγραφή σας συμπληρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα πεδία και δίνοντας πολύ λεπτομερείς απαντήσεις.

Κάντε λογαριασμούς σε υπηρεσίες της Google

Κακά τα ψέματα, μπορεί να υπάρχουν και άλλες μηχανές αναζήτησης σήμερα αλλά στη κορυφή και με τεράστια διαφορά βρίσκεται η Google. Για πολλούς το όνομα της είναι συνώνυμο της αναζήτησης στο διαδίκτυο. Εννοείται λοιπόν ότι η Google αντλεί πληροφορίες για τις αναζητήσεις της από τις υπηρεσίες της, όπως το Google + και το Maps. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δημιουργήσετε σε αυτές τις υπηρεσίες λογαριασμούς με το όνομα της επιχείρησης σας και φυσικά να δώσετε όσο το δυνατόν πιο πολλά και πιο λεπτομερή στοιχεία.

Κάντε λογαριασμούς σε social media

Μία ενεργή παρουσία στα social media είναι πλέον ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας κατάταξης στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. Φροντίστε λοιπόν να δημιουργήσετε λογαριασμούς για την επιχείρηση σας σε social media όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram και να κάνετε όσο το δυνατόν πιο συχνά ανανεώσεις και posts. Οι λογαριασμοί αυτοί είναι δωρεάν και δεν απαιτείται και πολύς χρόνος για τη δημιουργία τους, αλλά τα οφέλη που αποφέρουν είναι πολύ μεγάλα.

Γράψτε σε blogs

Αν το έχετε με το γράψιμο, μπορείτε να γράψετε κάποιο άρθρο σχετικό με το αντικείμενο της επιχείρησης σας ή κάποιο άλλο θέμα που να γνωρίζετε καλά και να ζητήσετε να το δημοσιεύσετε σε κάποιο blog με αντάλλαγμα να βάλουν ένα link προς το site σας στην υπογραφή σας ή στο τέλος του άρθρου. Αυτή είναι μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος προώθησης και λίγα blog θα την αρνηθούν αφού στην ουσία βγαίνουν και αυτοί κερδισμένοι και μάλιστα με μηδενικό κόστος.

Να έχετε παρουσία σε σχετικά forum

Τα forum είναι άλλη μία πολύτιμη πηγή προώθησης. Απλά βρείτε μερικά forum που να σχετίζονται με την επιχείρηση σας ή ακόμη και το αγαπημένο σας hobby και φροντίστε να ενσωματώσετε ένα link για το site σας στην υπογραφή σας ή στο όνομα χρήστη. Έτσι, κάθε φορά που θα κάνετε κι ένα post θα βάζετε κι ένα link για την επιχείρηση σας.

Διαφημιστείτε εκτός διαδικτύου

Ποιος είπε ότι το marketing για ένα site μπορεί να γίνει μόνο εντός διαδικτύου; Αν έχετε κάνει κάποια διαφημιστική καμπάνια για την επιχείρηση σας μπορείτε απλά να κάνετε το ίδιο και για το site σας. Διαφημίσεις σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και περιοδικά αποτελούν ακόμη μία καλή μορφή προώθησης. Αν έχετε εμπειρία με αυτού του τύπου τις εκστρατείες λοιπόν, γιατί να μην τη χρησιμοποιήσετε;