Skip to content

BioMedResearch.gr

Narrow screen resolution Wide screen resolution Increase font size Decrease font size Default font size
Βρίσκεσθε εδώ:Αρχική arrow Βιογραφίες arrow Βιογραφίες του μήνα arrow Γεώργιος Κ. Ηγουμενάκης
Γεώργιος Κ. Ηγουμενάκης Εκτύπωση E-mail
igoum_1.jpg
Ο Γιώργος Κ. Ηγουμενάκης (1895-1983) γεννήθηκε στο Καστέλι του Νομού Ηρακλείου Κρήτης το 1895. Διεκπεραίωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κρήτη και πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1912.

Συμμετείχε εθελοντικά στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 και μετά συνέχισε τις ιατρικές σπουδές στην Ιατρική Σχολή και αποφοίτησε με βαθμό άριστα το 1917. Αρχική του επιθυμία ήταν να γίνει μαιευτήρας-γυναικολόγος αλλά κατόπιν παροτρύνσεως του πατέρα του ακολούθησε μια άλλη ειδικότητα: τη δερματολογία-αφροδισιολογία. Αποφάσισε να την μάθει στα καλύτερα κέντρα του εξωτερικού και έγινε τελικά δερματολόγος-αφροδισιολόγος, μαθητεύοντας κοντά σε σπουδαίους δασκάλους στο Παρίσι (G. Millian), στο Βερολίνο, στο Μπρεσλάου (J. Jadassohn) και στη Βιέννη (E. Finger). Χαρακτηριστικά, διατηρούσε εγκάρδιες σχέσεις με τον καθηγητή του Gaston Millian, δερματολόγο στο Νοσοκομείο του Αγίου Λουδοβίκου (St. Louis) στο Παρίσι, υπό τον οποίο έγραψε τις πρώτες εργασίες για την συγενή σύφιλη. Ο Milian προλόγισε αργότερα το βιβλίο του Ηγουμενάκη “Le Bouton d’Orient” (=Το έκφυμα της Ανατολής ).

igoum2.jpg

 

Έχοντας τελειώσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, ο Ηγουμενάκης επιστρέφει στην Ελλάδα. Επιδιώκει να γίνει επιμελητής στον δερματολογικό νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» αλλά συναντά την απροθυμία του Διευθυντή του νοσοκομείου, καθ. Γεώργιο Φωτεινό. Αυτή η απροθυμία έχει τις ρίζες της σε μια παλιά έχθρα του Φωτεινού απέναντι στον Ηγουμενάκη, από τις φοιτητικές σπουδές του στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, ο Ηγουμενάκης πετυχαίνει να γίνει επιμελητής για 4 χρόνια (1925-1928) στον «Ανδρέας Συγγρός». Κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο, αποφασίζει να μελετήσει μια παρατήρηση που είχε κάνει στη Γαλλία σε ασθενείς με συγγενή σύφιλη. Εξετάζει τη διαγνωστική σημασία της διόγκωσης του στερνικού άκρου της δεξιάς κλείδας σε ανθρώπους που πάσχουν από όψιμη συγγενή σύφιλη. Βρίσκει ότι είναι παρόν σε 87% των περιπτώσεων και το κατατάσσει ως στίγμα της όψιμης συγγενούς σύφιλης. Δημοσιεύει το αποτέλεσμα αυτό σε 3 γλώσσες (Ελληνικά, Γαλλικά, Γερμανικά) στο διάστημα 1927-1930. Το γερμανικό άρθρο προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Άγγλων και Αμερικάνων δερματολόγων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το εύρημα του, αποκαλώντας το σημείο «Σημείο Ηγουμενάκη» ή «Σημείο της Κλειδός».

Όσον αφορά την επαγγελματική του πορεία, τελικά έρχεται σε ρήξη με τον Φωτεινό• ύστερα όμως γίνεται διευθυντής του Δερματολογικού Ιατρείου του Ευαγγελισμού από το 1928 μέχρι το 1938, κάνοντας και εκεί σημαντικές δημοσιεύσεις. Από το 1924 μέχρι τη δεκαετία του 1940 είχε έντονη επιστημονική δραστηριότητα. Το 1924 εξελέγη τακτικό μέλος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, δημοσιεύοντας τελικά περίπου 150 ανακοινώσεις στα Πρακτικά της Εταιρείας μέχρι το 1957. Ασχολείτο με τη μελέτη της σύφιλης και δη της συγγενούς (κληρονομικής) μορφής του, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του νέου στίγματος. Άλλοι τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε ήταν η λεϊσμανίαση, η γονόρροια και η ψωρίαση, στις οποίες είχε αξιόλογες απόψεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε διεθνή περιοδικά.

 

igoum_3.jpg

 

Από το 1946, άρχισε ν’ ασχολείται με την πολιτική. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων το 1946, ήταν αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κατά τη δεκαετία του 1950, και εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου το 1965, οπότε και έγινε Υπουργός Υγιεινής με την κυβέρνηση Γ. Αθανασιάδη-Νόβα.

Από πλευράς προσωπικότητας, ήταν άνθρωπος κοινωνικός και αναγνώριζε ότι η επικοινωνία με πολλούς ανθρώπους είναι ο πλούτος της ζωής. Δεν συμβιβαζόταν με το άδικο και ήταν σίγουρος για τις απόψεις του. Εξέφρασε το χαρακτήρα του χωρίς συμβιβασμούς σε όλη τη ζωή του, και μια αιτία για τις συγκρούσεις με τον Καθηγητή Δερματολογίας Γεώργιο Φωτεινό, ήταν ο δυναμικός χαρακτήρας του.

Κώστας Χ. Φράγκος
Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
e-mail:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Πηγή
Frangos CC. George Higoumenakis (1895-1983), dermatologist. Journal of Medical Biography, in press.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μηνιαία ενημέρωση

Εισάγετε το email σας και -προαιρετικά- το όνομά σας παρακάτω και επιλέξτε "εγγραφή" για να λαμβάνετε κάθε μήνα την ενημέρωση του site. Αν επιθυμείτε να αφαιρεθεί το email σας από τη λίστα, πατήστε "διαγραφή".


Εικόνα Κεφαλίδας
Τίτλος: Yellow fever laboratory, Rio de Janeiro (1937)
Copyright: © Courtesy of the Rockefeller Archive Center